Vaporizers, e-sigaretten en andere elektronische nicotineafgifte producten

Vaporizers, e-sigaretten en andere elektronische nicotineafgifte producten

Er zijn tegenwoordig veel verschillende elektrische nicotineafgifte producten. Wil je een vape kopen, shisha-pennen en e-sigaretten. Maar hoe noemen we deze producten? Wat hebben ze gemeen? Welke componenten bevatten ze en kun je ze herkennen? In dit artikel kom je hier meer informatie over te weten. In de tekst wordt dieper ingegaan op de e-sigaret. Er wordt besproken uit welke componenten een e-sigaret bestaat, hoe de e-sigaret werkt en over de nicotine concentratie in een e-sigaret.

ENDS

Onder elektronische nicotineafgifte producten vallen een aantal producten. Dit zijn

vapes, vaporizers, vapepennen, shishapennen, elektronische sigaretten (e-sigaretten) en e-pijpen. Dit zijn allemaal onbrandbare tabaksproducten. Internationaal wordt hiervoor een afkorting gebruikt waaronder al deze producten vallen. De afkorting voor deze producten is ENDS. Dit staat voor Electronic Nicotine Delivery Systems.

De componenten van de vloeistof in ENDS

Deze producten gebruiken een ‘e-liquid' die nicotine kan bevatten. Ook bevat het verschillende samenstellingen van smaakstoffen, propyleenglycol, plantaardige glycerine en andere ingrediënten. De vloeistof wordt verwarmd om een aerosol te creëren die de gebruiker inademt.

Het uiterlijk van ENDS

ENDS zien eruit als conventionele sigaretten, sigaren of pijpen. Sommigen lijken op pennen of USB-sticks. Grotere apparaten, zoals tanksystemen of mods, vertonen weinig of geen gelijkenis met sigaretten.

Componenten van elektronische nicotineafgifte producten

De componenten in een elektronische nicotineafgifte product zijn de volgende:

  • E-vloeistoffen
  • Een glazen of plastic container met een e-vloeistof
  • Patronen of cartridges
  • Batterijen
  • Digitaal display of verlichting om instellingen aan te passen
  • Tanksystemen
  • Smaakstoffen
  • Programmeerbare software

Per product verschilt het welke componenten het bevat.

De vier componenten van een e-sigaret

De e-sigaret bestaat uit vier van de bovengenoemde componenten. Dit zijn een mondstuk, een reservoir, een verwarmingselement en een stroombron. De stroombron is meestal een batterij bij de e-sigaret. Ook zijn deze batterijen vaak oplaadbaar.

De twee delen van een elektrische sigaret

De e-sigaret bestaat uit twee hoofdonderdelen: De verdamper en de batterij. Bij de meeste e-sigaretten moet je een knopje indrukken om de batterijen te laten werken. Bij anderen gaan de batterijen automatisch aan het werk, zodra je inhaleert aan het mondstuk. Zodra je de knop indrukt, of inhaleert, gaat de gloeidraad in de e-sigaret in werking. De gloeidraad zorgt voor de verdamping van de e-liquid. De damp die hierbij vrijkomt, kan vervolgens ingeademd worden door de gebruiker.

Nicotine concentratie

De meeste gebruikers van e-sigaretten kiezen ervoor om nicotine in de vloeistof te gebruiken. De concentratie van nicotine wordt aangeven met milligram of milliliter. De concentratie varieert tussen de 0 en 20 milligram of milliliter. Als je gewend bent sigaretten te roken is het aan te raden om dezelfde nicotine hoeveelheid te gebruiken voor de e-sigaret als dat je gewend bent met gewone sigaretten. Een te hoge concentratie van nicotine kan namelijk verschillende bijwerkingen hebben.


Zie ook: stadionfakkel blauw